w ,

Świąteczny sernik pod kokosową pierzynką

Składniki:

  • twaożek (750 gramów)
  • jajka (5 sztuk)
  • cukier (150 gramów)
  • aromat cytrynowy (20 krople)
  • cukier waniliowy (1 porcja)
  • budyń waniliowy (2 sztuk)
  • mleko (250 mililitrów)
  • rodzynki (4 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • mąka (1/2 kilogramów)
  • margaryna (1 kostek)
  • żółtka (3-4 sztuk)
  • proszek do pieczenia (3 łyżek deserowych)
  • śmietana kwaśna (3 łyżek stołowych)
  • cukier (1/2 szklanek)
  • cukier waniliowy (1 porcja)
  • wiórki kokosowe (200 gramów)
  • cukier (1/2 szklanek)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku, posiekać z margaryną, żółtkami, kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, zarobić ciasto. Wyłożyć nim formę do pieczenia nasmarowaną uprzednio masłem.

Zmielony dwukrotnie twaróg wymieszać z 5 żółtkami, cukrem, aromatem cytrynowym, cukrem waniliowym, budyniami, wlać mleko i wsypać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Miksować bardzo dokładnie, około 10-15 minut. Dodać ubitą na sztywną pianę białek z 5 jaj. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać sparzone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno z połową szklanki cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto po około 10 minutach pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika aż wierzch ładnie się zarumieni(około 50min.)
Dowolnie udekorować.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

15 osób

Koreczki smakowite

Melon w szynce parmeńskiej