Składniki:
- twaożek (750 gramów)
- jajka (5 sztuk)
- cukier (150 gramów)
- aromat cytrynowy (20 krople)
- cukier waniliowy (1 porcja)
- budyń waniliowy (2 sztuk)
- mleko (250 mililitrów)
- rodzynki (4 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- mąka (1/2 kilogramów)
- margaryna (1 kostek)
- żółtka (3-4 sztuk)
- proszek do pieczenia (3 łyżek deserowych)
- śmietana kwaśna (3 łyżek stołowych)
- cukier (1/2 szklanek)
- cukier waniliowy (1 porcja)
- wiórki kokosowe (200 gramów)
- cukier (1/2 szklanek)
Przygotowanie:
Zmielony dwukrotnie twaróg wymieszać z 5 żółtkami, cukrem, aromatem cytrynowym, cukrem waniliowym, budyniami, wlać mleko i wsypać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Miksować bardzo dokładnie, około 10-15 minut. Dodać ubitą na sztywną pianę białek z 5 jaj. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać sparzone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno z połową szklanki cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto po około 10 minutach pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika aż wierzch ładnie się zarumieni(około 50min.)
Dowolnie udekorować.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
15 osób