Składniki:

  • ryż (1.1 szklanek)
  • masło (0.5 szklanek)
  • goździk (3 sztuk)
  • kardamon (6 sztuk)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • rodzynki (0.33 szklanek)
  • migdały (4 łyżek stołowych)
  • szafran (według uznania)
  • woda (0.33 szklanek)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • bita śmietana (według uznania)

Przygotowanie:

1: Ryż  kilkakrotnie; wypłukać namoczyć w zimnej wodzie na 2 godz., osączyć.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzać „ghee” lub masło, dodać goździki kardamon lub imbir i skórkę, cynamon i smażyć na małym ogniu przez 2 min.
3. Dodać rodzynki i orzechy, smażyć dalej przez 2 min.
4 Namoczyć szafran w 1/3 szklanki wody lub samą wodę wlać na
patelnię z orzechami i rodzynkami, zamieszać; zagotować.
5. Włożyć ryż, dusić przez 10 min., często mieszając.
6. Wlać tyle gorącej wody, aby przykrywała ryż, gotować pod szczelnym przykryciem na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (około 20 min.)
7. Dodać cukier, wymieszać.
8. Podawać na gorąco lub na zimno ze śmietanką lub bitą śmietaną.
Proporcje dla 4-6 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Ryż zapiekany z jabłkami

Kluski grzybowe