w ,

Śliwki w okruszkach

Składniki:

  • mąka (120 gramów)
  • masło (1 łyżek deserowych)
  • cukier (40 gramów)
  • Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
  • śliwki (300 gramów)
  • miód (4 łyżek stołowych)
  • koniak (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Mąkę, masło i cukier zagnieść z cynamonem. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Oczyszczone śliwki poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Smażyć na maśle 3 minuty, dodać miód oraz cynamon i dusić jeszcze 5 minut, a na koniec dodać koniak. Uzyskana śliwkową konfiturę przełożyć do małych zapiekanek. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Jamaican Black Coffee

Knedle z owocami