Składniki:
- mąka (120 gramów)
- masło (1 łyżek deserowych)
- cukier (40 gramów)
- Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
- śliwki (300 gramów)
- miód (4 łyżek stołowych)
- koniak (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Mąkę, masło i cukier zagnieść z cynamonem. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Oczyszczone śliwki poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Smażyć na maśle 3 minuty, dodać miód oraz cynamon i dusić jeszcze 5 minut, a na koniec dodać koniak. Uzyskana śliwkową konfiturę przełożyć do małych zapiekanek. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób