w

Śledź w korzennej marynacie

Składniki:

  • śledź (100 dekagramów)
  • cytryna (1 sztuk)
  • goździk (5 sztuk)
  • ziele angielskie (8 sztuk)
  • liście laurowe (3 sztuk)
  • jałowiec ziarna (4 sztuk)
  • gorczyca (3 łyżek deserowych)
  • olej słonecznikowy (6 łyżek stołowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • cukier (2 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Umyte w zimnej wodzie śledzie kroimy na kawałki długości 3-4 cm i układamy warstwami w słoju. Każdą warstwę posypujemy pokruszonymi przyprawami, skrapiamy sokiem cytrynowym i olejem dodając prążek cebuli. Na wierzchu układamy paski skórki cytrynowej (owoc należy sparzyć wrzątkiem i wytrzeć serwetką). Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Na godzinę przed podaniem wyjmujemy śledzie, zdejmujemy nożem przyprawy. Cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i słodzimy. Układamy śledzie na półmisku, dekorujemy cebulką i odstawiamy w chłodne miejsce.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

2 osób

Halibut w sosie kaparowym

Jamaica Sunday