Składniki:
- śledź (100 dekagramów)
- cytryna (1 sztuk)
- goździk (5 sztuk)
- ziele angielskie (8 sztuk)
- liście laurowe (3 sztuk)
- jałowiec ziarna (4 sztuk)
- gorczyca (3 łyżek deserowych)
- olej słonecznikowy (6 łyżek stołowych)
- cebula (2 sztuk)
- cukier (2 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Umyte w zimnej wodzie śledzie kroimy na kawałki długości 3-4 cm i układamy warstwami w słoju. Każdą warstwę posypujemy pokruszonymi przyprawami, skrapiamy sokiem cytrynowym i olejem dodając prążek cebuli. Na wierzchu układamy paski skórki cytrynowej (owoc należy sparzyć wrzątkiem i wytrzeć serwetką). Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Na godzinę przed podaniem wyjmujemy śledzie, zdejmujemy nożem przyprawy. Cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i słodzimy. Układamy śledzie na półmisku, dekorujemy cebulką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
2 osób