Składniki:
- ser biały (750 gramów)
- masło (100 gramów)
- jajko (4 sztuk)
- cukier (200 gramów)
- cukier waniliowy (według uznania)
- mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
- wiśnia z konfitury (według uznania)
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę do mieleni, utrzeć z masłem.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do sera dokładnie połączyć.Białka ubić na sztywną jednolitą masę.Dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Żaroodporną formę natłuścić masłem, posypać bułką tartą, przełożyć do niej masę serową.Na wierzchu masy położyć wiśnie oraz kilka bezików.Formę z masą serową wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni C i piec ok 1 godziny.Przed podaniem sernik poruszyć cukrem pudrem
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
12 osób