w , ,

Sernik z wiśniami

Składniki:

  • ser biały (750 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • jajko (4 sztuk)
  • cukier (200 gramów)
  • cukier waniliowy (według uznania)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżek stołowych)
  • wiśnia z konfitury (według uznania)

Przygotowanie:

Ser przepuścić przez maszynkę do mieleni, utrzeć z masłem.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do sera dokładnie połączyć.Białka ubić na sztywną jednolitą masę.Dodać do masy serowej, razem z mąką ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Żaroodporną formę natłuścić masłem, posypać bułką tartą, przełożyć do niej masę serową.Na wierzchu masy położyć wiśnie oraz kilka bezików.Formę z masą serową wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni C i piec ok 1 godziny.Przed podaniem sernik poruszyć cukrem pudrem

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

12 osób

Baranina z rzodkwią

Kaczka dzika duszona