Składniki:
- kurczak wędzony (80 dekagramów)
- kukurydza (1 sztuk)
- ananas w puszce (1 sztuk)
- seler naciowy (3 sztuk)
- jabłko (1 sztuk)
- majonez (5 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Plastry ananasa wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć większe liście, a łodygi drobno pokroić. Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, jeśli trzeba – posolić, i zalać majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
3 osób