Składniki:
- kapusta (1 sztuk)
- ogórek kiszony (4 sztuk)
- pomidor (2 sztuk)
- ser owczy (10 dekagramów)
- natka pietruszki (według uznania)
- śmietana kremówka (0.5 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej (6 łyżek stołowych)
- ocet winny (2 łyżek stołowych)
- papryka ostra (0.5 sztuk)
- zioła (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób