w

Sałatka z białej kapusty

Składniki:

  • kapusta (1 sztuk)
  • ogórek kiszony (4 sztuk)
  • pomidor (2 sztuk)
  • ser owczy (10 dekagramów)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • śmietana kremówka (0.5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (6 łyżek stołowych)
  • ocet winny (2 łyżek stołowych)
  • papryka ostra (0.5 sztuk)
  • zioła (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa jarzynowa z zieloną fasolką

Rolada wieprzowa