Składniki:
- biała fasola (1 puszka)
- pierś z kurczaka (1 sztuk)
- cebula czerwona (1/2 sztuk)
- papryka czerwona (1/2 sztuk)
- pomidorki koktajlowe (1 szklanek)
- bazylia – liście (1/2 szklanek)
- czosnek (1 ząbki)
- oliwa z oliwek (1/4 szklanek)
- czerwony ocet winny (1 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (1/4 szklanek)
- parmezan (1/4 szklanek)
- sól (2 szczypta)
- pieprz (2 szczypta)
- suszone oregano (1 szczypta)
Przygotowanie:
MARYNATA: 1/4 kubka oliwy z oliwek,szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 rozgnieciony ząbek pieprzu,szczypta suszonego oregano.
W płaski naczyniu umieścić umyte piersi z kurczaka, pokryć je dokładnie marynatą i zostawić na godzinę. W międzyczasie w dużej misce zmieszać delikatnie fasolę, cienko pokrojoną cebulę i paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, czosnek, sól i pieprz. Dodać oliwę i ocet winny i zamieszać jeszcze raz. Podsmażyć piersi z kurczaka na patelni lub grillować je na ruszcie. Pozwolić im ostygnąć, potem pokroić je na paski szerokości 1cm lub w kostkę. Przełożyć mięso do misy z warzywami i posypać zielona pietruszką i pokruszonym serem.
W płaski naczyniu umieścić umyte piersi z kurczaka, pokryć je dokładnie marynatą i zostawić na godzinę. W międzyczasie w dużej misce zmieszać delikatnie fasolę, cienko pokrojoną cebulę i paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, czosnek, sól i pieprz. Dodać oliwę i ocet winny i zamieszać jeszcze raz. Podsmażyć piersi z kurczaka na patelni lub grillować je na ruszcie. Pozwolić im ostygnąć, potem pokroić je na paski szerokości 1cm lub w kostkę. Przełożyć mięso do misy z warzywami i posypać zielona pietruszką i pokruszonym serem.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
2 osób