w ,

Sałatka proteinowa

Składniki:

  • biała fasola (1 puszka)
  • pierś z kurczaka (1 sztuk)
  • cebula czerwona (1/2 sztuk)
  • papryka czerwona (1/2 sztuk)
  • pomidorki koktajlowe (1 szklanek)
  • bazylia – liście (1/2 szklanek)
  • czosnek (1 ząbki)
  • oliwa z oliwek (1/4 szklanek)
  • czerwony ocet winny (1 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (1/4 szklanek)
  • parmezan (1/4 szklanek)
  • sól (2 szczypta)
  • pieprz (2 szczypta)
  • suszone oregano (1 szczypta)

Przygotowanie:

MARYNATA: 1/4 kubka oliwy z oliwek,szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 rozgnieciony ząbek pieprzu,szczypta suszonego oregano.
W płaski naczyniu umieścić umyte piersi z kurczaka, pokryć je dokładnie marynatą i zostawić na godzinę. W międzyczasie w dużej misce zmieszać delikatnie fasolę, cienko pokrojoną cebulę i paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, czosnek, sól i pieprz. Dodać oliwę i ocet winny i zamieszać jeszcze raz. Podsmażyć piersi z kurczaka na patelni lub grillować je na ruszcie. Pozwolić im ostygnąć, potem pokroić je na paski szerokości 1cm lub w kostkę. Przełożyć mięso do misy z warzywami i posypać zielona pietruszką i pokruszonym serem.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

2 osób

Placki Po Polsko-Grecku

Zupa jarzynowa z zieloną fasolką