w

Ruloniki ze śledzi

Składniki:

  • śledź niesolony (10 sztuk)
  • sok jabłkowy (150 gramów)
  • śliwki suszone (100 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • masło (20 gramów)

Przygotowanie:

Śledzie sprawić, opłukać, odfiletować, posolić, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut. Śliwki namoczyć, wyjąć z nich pestki i pokroić w paski. Na każdy filet położyć wzdłuż długi, wąski pasek bekonu i 2-3 paseczki śliwek, zwinąć ściśle w rulon i spiąć wykałaczką. Przygotowane ruloniki ułożyć na gorącym oleju i polanym masłem półmisku. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Podawać na gorąco z pieczywem i sałatką.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

5 osób

Brukselka zasmażana po niemiecku

Zupa rabarbarowo-śliwkowa