Składniki:
- mąka (200 gramów)
- masło (180 gramów)
- sól (1 szczypta)
- jajka (5 sztuk)
- śmietana bita (2 szklanek)
- mandarynki w syropie (150 gramów)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody z solą. Do wrzącej dodać masło, a gdy się rozpuści, dodać przesianą mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku. Z ciasta łyżka formować ptysie i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bita śmietaną i mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
10 osób