w ,

Ptysie z owocami

Składniki:

  • mąka (200 gramów)
  • masło (180 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • jajka (5 sztuk)
  • śmietana bita (2 szklanek)
  • mandarynki w syropie (150 gramów)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Zagotować szklankę wody z solą. Do wrzącej dodać masło, a gdy się rozpuści, dodać przesianą mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku. Z ciasta łyżka formować ptysie i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bita śmietaną i mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

10 osób

Surówka z kapusty kiszonej z chrzanem

Herbata po wersalsku (z alkoholem)