w ,

Przepyszny karp smażony

Składniki:

  • karp (2 kilogramów)
  • cebula (4 sztuk)
  • przyprawy (1 łyżek deserowych)
  • masło (0.25 dekagramów)
  • oliwa (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • mąka (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)
  • jajka (według uznania)

Przygotowanie:

Karpia kroimy na dzwonka nacieramy przyprawami i solimy.
Rybę układamy w garnku(najlepiej kamiennym) na przemian z krążkami cebuli. Garnek przykrywamy pokrywka i zostawiamy tak do dnia następnego w chłodzie.
Na chwile przed podaniem oprószamy karpia mąką maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Wszystko to smażymy na już wcześniej rozgrzanym oleju, rumienimy i przekładamy do rondelka ze szczypta masła.Wszystko przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu.
Następnie zasmażamy krążki cebulki którą wcześniej przekładaliśmy rybę.
Potrawę podajemy na półmisku wraz z cebulą.

Czas przygotowania:

75 minut

Porcja dla:

6 osób

Gin Smash

Tarta morelowa