Składniki:
- karp (2 kilogramów)
- cebula (4 sztuk)
- przyprawy (1 łyżek deserowych)
- masło (0.25 dekagramów)
- oliwa (według uznania)
- sól (według uznania)
- mąka (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
- jajka (według uznania)
Przygotowanie:
Karpia kroimy na dzwonka nacieramy przyprawami i solimy.
Rybę układamy w garnku(najlepiej kamiennym) na przemian z krążkami cebuli. Garnek przykrywamy pokrywka i zostawiamy tak do dnia następnego w chłodzie.
Na chwile przed podaniem oprószamy karpia mąką maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Wszystko to smażymy na już wcześniej rozgrzanym oleju, rumienimy i przekładamy do rondelka ze szczypta masła.Wszystko przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu.
Następnie zasmażamy krążki cebulki którą wcześniej przekładaliśmy rybę.
Potrawę podajemy na półmisku wraz z cebulą.
Rybę układamy w garnku(najlepiej kamiennym) na przemian z krążkami cebuli. Garnek przykrywamy pokrywka i zostawiamy tak do dnia następnego w chłodzie.
Na chwile przed podaniem oprószamy karpia mąką maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Wszystko to smażymy na już wcześniej rozgrzanym oleju, rumienimy i przekładamy do rondelka ze szczypta masła.Wszystko przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu.
Następnie zasmażamy krążki cebulki którą wcześniej przekładaliśmy rybę.
Potrawę podajemy na półmisku wraz z cebulą.
Czas przygotowania:
75 minut
Porcja dla:
6 osób