Składniki:
- mąka (300 gramów)
- masło (1 kostek)
- cukier puder (100 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- sól (1 szczypta)
- wiórki kokosowe (50 gramów)
- pomarańcza (1 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- sok pomarańczowy (3 łyżek stołowych)
- margaryna (1 łyżek stołowych)
- dżem pomarańczowy (według uznania)
- polewa czekoladowa (1 sztuk)
- skórka pomarańczowa kandyzowana (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrami i szczyptą soli, dodać wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę. Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chłodzić 3h w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radełkiem wyciąć z niego romby lub trójkąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną blasze i piec ok. 25 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Sklejone pokryć polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, posypać pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Sklejone pokryć polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, posypać pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
50 osób