w ,

Pomarańczowe markizy

Składniki:

  • mąka (300 gramów)
  • masło (1 kostek)
  • cukier puder (100 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • wiórki kokosowe (50 gramów)
  • pomarańcza (1 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • sok pomarańczowy (3 łyżek stołowych)
  • margaryna (1 łyżek stołowych)
  • dżem pomarańczowy (według uznania)
  • polewa czekoladowa (1 sztuk)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrami i szczyptą soli, dodać wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę. Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić. Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i chłodzić 3h w lodówce, po czym rozwałkować na placek grubości 3 mm, nożem lub ozdobnym radełkiem wyciąć z niego romby lub trójkąty, ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną blasze i piec ok. 25 minut w 180 stopniach na jasnozłoty kolor.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka. Sklejone pokryć polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, posypać pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

50 osób

Zapiekanka z mięsa i bakłażanów

Czy szpinak rzeczywiście jest taki zdrowy