Składniki:

  • śmietana kremówka (200 gramów)
  • twarożek śmietankowy (100 gramów)
  • Rokfor (100 gramów)
  • Ciasto francuskie – mrożone (300 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • szczypiorek (1 sztuk)
  • armaniak (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Rozmrożone ciasto pokroić w trzy pasy o szerokości około 10 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozakłuwać widelcem i piec w rozgrzanym do 225 stopni Celsjusza piekarniku.
Rokfor pokruszyć,dodać armaniak, twarożek i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić.
Płat wystudzonego ciasta posmarować połową porcji kremu, przykryć drugim płatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim pasem ciasta.
Udekorować szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

6 osób

Kurczak z kulkami ryżowymi

Melon z miodem