Składniki:
- śmietana kremówka (200 gramów)
- twarożek śmietankowy (100 gramów)
- Rokfor (100 gramów)
- Ciasto francuskie – mrożone (300 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- szczypiorek (1 sztuk)
- armaniak (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Rozmrożone ciasto pokroić w trzy pasy o szerokości około 10 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozakłuwać widelcem i piec w rozgrzanym do 225 stopni Celsjusza piekarniku.
Rokfor pokruszyć,dodać armaniak, twarożek i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić.
Płat wystudzonego ciasta posmarować połową porcji kremu, przykryć drugim płatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim pasem ciasta.
Udekorować szczypiorkiem.
Rokfor pokruszyć,dodać armaniak, twarożek i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić.
Płat wystudzonego ciasta posmarować połową porcji kremu, przykryć drugim płatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim pasem ciasta.
Udekorować szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
6 osób