Składniki:

  • ser biały (0,5 kilogramów)
  • masło (9 łyżek stołowych)
  • żółtka (2 sztuk)
  • cukier puder (0,5 szklanek)
  • owoce kandyzowane (0,5 szklanek)
  • rodzynki (0,3 szklanek)
  • migdały (0,5 szklanek)
  • skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
  • esencja waniliowa (1 łyżek deserowych)
  • wiśnie z konfitur (według uznania)
  • migdały (według uznania)
  • owoce kandyzowane (według uznania)
  • andżelika (według uznania)

Przygotowanie:

Ucierać ser z masłem, żółtkami oraz cukrem, aż masa będzie gładka. Dodać pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki, posiekane migdały, starta skórkę cytrynową oraz esencję waniliową i wymieszać.
Czystą doniczkę o średnicy 18 cm wyłożyć wilgotna gazą i przełożyć masę serową. Przycisnąć talerzem i obciążyć. Umieścić doniczkę na głębokim talerzu i pozostawić do odcieknięcia na noc w chłodnym miejscu. Wylać serwatkę, zdjąć obciążniki i talerz. Odwrócić doniczkę do góry dnem i wyłożyć zawartość. Paschę udekorować owocami kandyzowanymi, migdałami oraz andżeliką. Rosjanie podają do paschy babę drożdżową.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

8 osób

Pizza Zupa – kremowa włoska jakość :)

Kapuśniak z pomidorami