Składniki:
- ser biały (0,5 kilogramów)
- masło (9 łyżek stołowych)
- żółtka (2 sztuk)
- cukier puder (0,5 szklanek)
- owoce kandyzowane (0,5 szklanek)
- rodzynki (0,3 szklanek)
- migdały (0,5 szklanek)
- skórka z cytryny – otarta (1 sztuk)
- esencja waniliowa (1 łyżek deserowych)
- wiśnie z konfitur (według uznania)
- migdały (według uznania)
- owoce kandyzowane (według uznania)
- andżelika (według uznania)
Przygotowanie:
Ucierać ser z masłem, żółtkami oraz cukrem, aż masa będzie gładka. Dodać pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki, posiekane migdały, starta skórkę cytrynową oraz esencję waniliową i wymieszać.
Czystą doniczkę o średnicy 18 cm wyłożyć wilgotna gazą i przełożyć masę serową. Przycisnąć talerzem i obciążyć. Umieścić doniczkę na głębokim talerzu i pozostawić do odcieknięcia na noc w chłodnym miejscu. Wylać serwatkę, zdjąć obciążniki i talerz. Odwrócić doniczkę do góry dnem i wyłożyć zawartość. Paschę udekorować owocami kandyzowanymi, migdałami oraz andżeliką. Rosjanie podają do paschy babę drożdżową.
Czystą doniczkę o średnicy 18 cm wyłożyć wilgotna gazą i przełożyć masę serową. Przycisnąć talerzem i obciążyć. Umieścić doniczkę na głębokim talerzu i pozostawić do odcieknięcia na noc w chłodnym miejscu. Wylać serwatkę, zdjąć obciążniki i talerz. Odwrócić doniczkę do góry dnem i wyłożyć zawartość. Paschę udekorować owocami kandyzowanymi, migdałami oraz andżeliką. Rosjanie podają do paschy babę drożdżową.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
8 osób