Składniki:
- ziemniaki (400 gramów)
- ser mielony (100 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- masło (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- mąka (400 gramów)
- jajka (1 sztuk)
Przygotowanie:
Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę zrumienić na maśle i wymieszać z ugotowanymi, zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem mielonym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli, wbić jajko, stopniowo wlac niepełna szklanke letniej wody, cały czas mieszając skladniki. Zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki szklanką o średnicy 4-5 cm. Porcje farszu ułożyć na środku krążków. Nad farszem skladac krażki ciasta mocno zaciskając brzegi. Do osolonego wrzątku wkladać porcjami pirogi. Zamieszać i gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli, wbić jajko, stopniowo wlac niepełna szklanke letniej wody, cały czas mieszając skladniki. Zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki szklanką o średnicy 4-5 cm. Porcje farszu ułożyć na środku krążków. Nad farszem skladac krażki ciasta mocno zaciskając brzegi. Do osolonego wrzątku wkladać porcjami pirogi. Zamieszać i gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób