Składniki:

  • ziemniaki (400 gramów)
  • ser mielony (100 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • mąka (400 gramów)
  • jajka (1 sztuk)

Przygotowanie:

Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę zrumienić na maśle i wymieszać z ugotowanymi, zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem mielonym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli, wbić jajko, stopniowo wlac niepełna szklanke letniej wody, cały czas mieszając skladniki. Zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki szklanką o średnicy 4-5 cm. Porcje farszu ułożyć na środku krążków. Nad farszem skladac krażki ciasta mocno zaciskając brzegi. Do osolonego wrzątku wkladać porcjami pirogi. Zamieszać i gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Piernik bez jaj

Brokuł na parze z migdałami