w

Paj jabłkowy z cynamonem

Składniki:

  • jabłka (6 sztuk)
  • cukier (2 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • masło roślinne (150 gramów)
  • mąka pszenna (1 3/4 szklanek)
  • mąka kukurydziana (1 łyżek stołowych)
  • cukier brązowy (4 łyżek stołowych)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, posiekanego masła, cukru i odrobiny soli oraz 3-4 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części,a następnie rozwałkować na krążki. Jednym krążkiem wyłożyć okrągłą natłuszczoną formę tak, aby brzegi ciasta lekko wystawały ponad jej brzeg. Jabłka umyć , obrać, oczyścić z gniazd i podzielić na ósemki.Następnie wrzucić je do miski, dodać cukier, cynamon oraz mąkę kukurydzianą. Jeśli jabłka są bardzo słodkie i kruche można dodać trochę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć jabłka drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200st i piec 40min, aż ciasto będzie złote.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Czy szpinak rzeczywiście jest taki zdrowy

Mus jabłkowy (naturalny)