w ,

Mrożony pudding z truskawkami

Składniki:

  • jajko (3 sztuk)
  • mleko (750 mililitrów)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • kasza manna (10 dekagramów)
  • truskawka (75 dekagramów)
  • likier pomarańczowy (5 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (4 łyżek deserowych)
  • masa marcepanowa (10 dekagramów)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 3 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Wsypać kaszę mannę, dodać sok cytrynowy, jeszcze raz zagotować. Dodać żółtka, zdjąć z ognia. Połączyć z pianą z białek, przełożyć do wypłukanych zimną wodą foremek i wstawić na 2 godziny do lodówki. Odłożyć 4 truskawki, pozostałe pokroić na połówki. Skropić je likierem i zasypać cukrem waniliowym. Zagnieść marcepan z cukrem pudrem, rozwałkować na 5 placków. Na czterech ułożyć po jednej całej truskawce, zawinąć i przekroić na połowę. Z ostatniej porcji marcepana wyciąć kwiatki. Zawinięte truskawki i marcepanowe kwiatki otoczyć w pozostałym cukrze. Pudding wyjąć z foremek, podawać z truskawkami. Ozdobić owocami w koszulkach i kwiatuszkami.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

5 osób

Keks angielski

Śledzie z rusztu