Składniki:
- ziemniak (1.2 kilogramów)
- fasola czerwona (2 sztuk)
- jajka (6 sztuk)
- mleko (75 mililitrów)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa z oliwek (6 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w krążki a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie ok. 15 minut na średnim ogniu usmażyć ziemniaki. Fasolkę przepłukać wodą z zalewy i osączyć. Razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do ziemniaków i smażyć wszystko przez ok. 5 minut a następnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie mleko wymieszać z jajkami i doprawić do smaku i polać tym ziemniaki. Całość smażyć kilka minut na bardzo małym ogniu. Posiekać świeżą bazylię lub oregano i posypać nimi zapiekankę kiedy już się zetnie.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
6 osób