Składniki:

  • ziemniak (1.2 kilogramów)
  • fasola czerwona (2 sztuk)
  • jajka (6 sztuk)
  • mleko (75 mililitrów)
  • cebula (2 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oliwa z oliwek (6 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w krążki a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie ok. 15 minut na średnim ogniu usmażyć ziemniaki. Fasolkę przepłukać wodą z zalewy i osączyć. Razem z cebulą i czosnkiem przełożyć do ziemniaków i smażyć wszystko przez ok. 5 minut a następnie przyprawić solą i pieprzem. Następnie mleko wymieszać z jajkami i doprawić do smaku i polać tym ziemniaki. Całość smażyć kilka minut na bardzo małym ogniu. Posiekać świeżą bazylię lub oregano i posypać nimi zapiekankę kiedy już się zetnie.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

6 osób

Surówka z sałaty z papryką i ogórkiem

Grillowane polędwiczki w sosie chilli