Składniki:
- porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
- skórka z pomarańczy (1 kilogramów)
- cukier (1 szklanek)
- masło (1 łyżek stołowych)
- likier pomarańczowy (5 mililitrów)
- marcepan (według uznania)
- orzechy włoskie (według uznania)
- orzechy nerkowca (według uznania)
- pistacje (według uznania)
- figi (według uznania)
- banany suszone (według uznania)
Przygotowanie:
Wylepić ciastem natłuszczoną formę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć i lekko przestudzić.
Skórkę sparzyć i usunąć z niej biały miąższ. Wsypać cukier, wlać 3 szklanki wody i gotować, aż powstanie gładka masa. Przesmażyć ja z masłem i zmiksować. Doprawić likierem pomarańczowym. Masę rozsmarować na cieście. Z marcepanu zrobić ozdobne wałeczki i kulki. Udekorować nimi mazurek. Obok ułożyć orzechy i pozostałe elementy dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.
Skórkę sparzyć i usunąć z niej biały miąższ. Wsypać cukier, wlać 3 szklanki wody i gotować, aż powstanie gładka masa. Przesmażyć ja z masłem i zmiksować. Doprawić likierem pomarańczowym. Masę rozsmarować na cieście. Z marcepanu zrobić ozdobne wałeczki i kulki. Udekorować nimi mazurek. Obok ułożyć orzechy i pozostałe elementy dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
8 osób