w , ,

Mazurek – Pomarańczowy kilim

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
  • skórka z pomarańczy (1 kilogramów)
  • cukier (1 szklanek)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • likier pomarańczowy (5 mililitrów)
  • marcepan (według uznania)
  • orzechy włoskie (według uznania)
  • orzechy nerkowca (według uznania)
  • pistacje (według uznania)
  • figi (według uznania)
  • banany suszone (według uznania)

Przygotowanie:

Wylepić ciastem natłuszczoną formę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wyjąć i lekko przestudzić.
Skórkę sparzyć i usunąć z niej biały miąższ. Wsypać cukier, wlać 3 szklanki wody i gotować, aż powstanie gładka masa. Przesmażyć ja z masłem i zmiksować. Doprawić likierem pomarańczowym. Masę rozsmarować na cieście. Z marcepanu zrobić ozdobne wałeczki i kulki. Udekorować nimi mazurek. Obok ułożyć orzechy i pozostałe elementy dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

8 osób

Piersi kurczaka z shiitake i śmietaną estragonową

Sałatka z zielonym groszkiem