Składniki:
- porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
- mleko skondensowane slodzone (1 puszka)
- migdały mielone (2 łyżek stołowych)
- białka (2 sztuk)
- cukier (200 gramów)
- sok z cytryny (0,5 łyżek deserowych)
- kwiaty lawendy mielone (1 szczypta)
Przygotowanie:
Wylepić ciastem natłuszczoną blaszkę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Puszkę z mlekiem zalać w garnku wodą i gotować ok. 4 godzin (w trakcie gotowania uzupełniać wodę tak, by pokrywała puszkę). Masę wyjąć z puszki i udekorować nią ciasto. Boki posypać zmielonymi migdałami.
Białka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, dodać lawendę. Masę rozsmarować na desce. Gdy zastygnie wykrawać z niej ozdobne kwiatuszki i udekorować nimi mazurek.
Puszkę z mlekiem zalać w garnku wodą i gotować ok. 4 godzin (w trakcie gotowania uzupełniać wodę tak, by pokrywała puszkę). Masę wyjąć z puszki i udekorować nią ciasto. Boki posypać zmielonymi migdałami.
Białka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, dodać lawendę. Masę rozsmarować na desce. Gdy zastygnie wykrawać z niej ozdobne kwiatuszki i udekorować nimi mazurek.
Czas przygotowania:
270 minut
Porcja dla:
8 osób