w , ,

Mazurek – Lawendowe inspiracje

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
  • mleko skondensowane slodzone (1 puszka)
  • migdały mielone (2 łyżek stołowych)
  • białka (2 sztuk)
  • cukier (200 gramów)
  • sok z cytryny (0,5 łyżek deserowych)
  • kwiaty lawendy mielone (1 szczypta)

Przygotowanie:

Wylepić ciastem natłuszczoną blaszkę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Puszkę z mlekiem zalać w garnku wodą i gotować ok. 4 godzin (w trakcie gotowania uzupełniać wodę tak, by pokrywała puszkę). Masę wyjąć z puszki i udekorować nią ciasto. Boki posypać zmielonymi migdałami.
Białka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, dodać lawendę. Masę rozsmarować na desce. Gdy zastygnie wykrawać z niej ozdobne kwiatuszki i udekorować nimi mazurek.

Czas przygotowania:

270 minut

Porcja dla:

8 osób

Sezamowy kurczak

Makaron z makiem