Składniki:
- maliny (100 gramów)
- porzeczki czerwone (100 gramów)
- agrest (100 gramów)
- jeżyny (100 gramów)
- marcepan (200 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- cukier (125 gramów)
- sól (1 szczypta)
- jajka (4 sztuk)
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżek deserowych)
- masło (200 gramów)
- galaretka czerwona (2 łyżek stołowych)
- cukier gruby (według uznania)
- cukier puder (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce osączyć. Posiekać marcepan i utrzeć z miękkim masłem lub margaryną, cukrem waniliowym, cukrem oraz solą. Kolejno dodając jajka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na ciasto wyłożyć 2/3 owoców i piec ok. 45 minut w 175 stopniach, przestudzić.
Na ciasto wyłożyć pozostałe owoce, skropić lekko podgrzaną galaretką i schłodzić. Gotowe ciasto posypać grubym cukrem oraz cukrem pudrem.
Na ciasto wyłożyć pozostałe owoce, skropić lekko podgrzaną galaretką i schłodzić. Gotowe ciasto posypać grubym cukrem oraz cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
12 osób