w ,

Marcepanowe ciasto z owocami

Składniki:

  • maliny (100 gramów)
  • porzeczki czerwone (100 gramów)
  • agrest (100 gramów)
  • jeżyny (100 gramów)
  • marcepan (200 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • cukier (125 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • jajka (4 sztuk)
  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżek deserowych)
  • masło (200 gramów)
  • galaretka czerwona (2 łyżek stołowych)
  • cukier gruby (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone owoce osączyć. Posiekać marcepan i utrzeć z miękkim masłem lub margaryną, cukrem waniliowym, cukrem oraz solą. Kolejno dodając jajka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na ciasto wyłożyć 2/3 owoców i piec ok. 45 minut w 175 stopniach, przestudzić.
Na ciasto wyłożyć pozostałe owoce, skropić lekko podgrzaną galaretką i schłodzić. Gotowe ciasto posypać grubym cukrem oraz cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

12 osób

Kura ze szpinakiem

Poziomka