Składniki:
- jajko (6 sztuk)
- cukier (1.1 szklanek)
- cukier waniliowy (10 gramów)
- mąka tortowa (6 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (3.5 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- mak (1 sztuk)
- śmietana (0.5 litrów)
- żelatyna (2.5 łyżek stołowych)
- herbatnik (200 gramów)
- likier kokosowy (według uznania)
- margaryna (50 gramów)
- kakao (1.5 łyżek stołowych)
- mleko (3 łyżek stołowych)
- wiórki kokosowe (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 0k.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Mak przełożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu, połączyć z niewielką ilością śmietany i ostudzoną wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie, ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: biszkopt – masa makowa – bita śmietana – ciastka moczone w alkoholu – polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
15 osób