w ,

Makowiec z bitą śmietaną

Składniki:

  • jajko (6 sztuk)
  • cukier (1.1 szklanek)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • mąka tortowa (6 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (3.5 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • mak (1 sztuk)
  • śmietana (0.5 litrów)
  • żelatyna (2.5 łyżek stołowych)
  • herbatnik (200 gramów)
  • likier kokosowy (według uznania)
  • margaryna (50 gramów)
  • kakao (1.5 łyżek stołowych)
  • mleko (3 łyżek stołowych)
  • wiórki kokosowe (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 0k.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Mak przełożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu, połączyć z niewielką ilością śmietany i ostudzoną wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie, ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: biszkopt – masa makowa – bita śmietana – ciastka moczone w alkoholu – polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

15 osób

Szpinak na szybko

Mai Tai