w ,

Lody mleczno-owocowe

Składniki:

  • żółtka (3 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • cukier (6 łyżek stołowych)
  • mleko (1,5 szklanek)
  • śmietana kremówka (0,5 szklanek)
  • owoce miękkie (1 szklanek)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone owoce zmiksować i posłodzić do smaku. Jajko i żółtka ubić z 6 łyżkami cukru na puszystą masę. Zagotować mleko, mieszając, gorące powoli wlewać do masy jajecznej. Dalej ubijając na parze do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone wstawić do zamrażalki na 3 godziny. W tym czasie 2 razy wyjąć, ubić trzepaczką i włożyć z powrotem do zamrażarki. W razie potrzeby zwiększyć czas zamrażania. Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować lody śmietaną oraz przecierem owocowym.

Czas przygotowania:

240 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałata z rydzami i żurawiną

Kostka z kaszy manny do rosołu