Składniki:
- żółtka (3 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- cukier (6 łyżek stołowych)
- mleko (1,5 szklanek)
- śmietana kremówka (0,5 szklanek)
- owoce miękkie (1 szklanek)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce zmiksować i posłodzić do smaku. Jajko i żółtka ubić z 6 łyżkami cukru na puszystą masę. Zagotować mleko, mieszając, gorące powoli wlewać do masy jajecznej. Dalej ubijając na parze do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone wstawić do zamrażalki na 3 godziny. W tym czasie 2 razy wyjąć, ubić trzepaczką i włożyć z powrotem do zamrażarki. W razie potrzeby zwiększyć czas zamrażania. Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować lody śmietaną oraz przecierem owocowym.
Czas przygotowania:
240 minut
Porcja dla:
4 osób