Składniki:
- kasza jaglana (1 szklanek)
- owoce suszone (200 gramów)
- orzechy laskowe (100 gramów)
- migdały (100 gramów)
- rodzynki (50 gramów)
- mleko (0,5 litrów)
- jajka (4 sztuk)
- cukier (według uznania)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- skórka z cytryny – otarta (1 łyżek deserowych)
- rum (50 mililitrów)
- owoce świeże (według uznania)
- masło (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte owoce suszone (morele, śliwki, jabłka), pokroić, zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut. Umyte rodzynki zalać rumem i odstawić, aż wchłoną alkohol. Opłukana kaszę przelać na sicie wrzątkiem. Osączoną zalać mlekiem, dodać łyżkę masła i gotować na małym ogniu, mieszając, aż kasza wchłonie płyn – 15 minut. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Utrzeć żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z kaszą. Dodać suszone owoce, rodzynki, posiekane orzechy oraz migdały i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z białek. Masę przełożyć do 6 małych foremek lub jednej dużej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Zapiekać w małych foremkach 15 minut, a w dużej 30 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób