Składniki:
- czosnek (4 ząbki)
- kurczak (1 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- wino białe wytrawne (0,5 szklanek)
- bulion (100 mililitrów)
- serca karczochów z puszki (4 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- gałązki tymianku (10 sztuk)
- oliwki zielone (50 gramów)
- oliwki czarne (50 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- szalotki (2 sztuk)
Przygotowanie:
Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć opłukanych 8 gałązek tymianku. Oczyszczone szalotki pokroić w piórka. Oczyszczoną marchewkę pokroić w talarki. Karczochy osaczyć z zalewy i każdy pokroić na 4 części. Czosnek oczyścić.
Oliwę rozgrzać w brytfannie i obsmażyć kurczaka na złoty kolor z każd4ej strony. Dodać szalotkę, marchewkę, czosnek, oliwki i karczochy, oprószyć listkami oberwanymi z 2 gałązek tymianku. podlać bulionem i winem. Piec 60 minut w 170 stopniach.
Oliwę rozgrzać w brytfannie i obsmażyć kurczaka na złoty kolor z każd4ej strony. Dodać szalotkę, marchewkę, czosnek, oliwki i karczochy, oprószyć listkami oberwanymi z 2 gałązek tymianku. podlać bulionem i winem. Piec 60 minut w 170 stopniach.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
4 osób