w , ,

Kurczak śródziemnomorski z oliwkami

Składniki:

  • czosnek (4 ząbki)
  • kurczak (1 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • wino białe wytrawne (0,5 szklanek)
  • bulion (100 mililitrów)
  • serca karczochów z puszki (4 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • gałązki tymianku (10 sztuk)
  • oliwki zielone (50 gramów)
  • oliwki czarne (50 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • szalotki (2 sztuk)

Przygotowanie:

Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć opłukanych 8 gałązek tymianku. Oczyszczone szalotki pokroić w piórka. Oczyszczoną marchewkę pokroić w talarki. Karczochy osaczyć z zalewy i każdy pokroić na 4 części. Czosnek oczyścić.
Oliwę rozgrzać w brytfannie i obsmażyć kurczaka na złoty kolor z każd4ej strony. Dodać szalotkę, marchewkę, czosnek, oliwki i karczochy, oprószyć listkami oberwanymi z 2 gałązek tymianku. podlać bulionem i winem. Piec 60 minut w 170 stopniach.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

4 osób

Gołąbki z ryżem

Torcik kakaowy