Składniki:
- mąka (500 gramów)
- masło sklarowane (25 gramów)
- jogurt naturalny (4 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (0,5 łyżek deserowych)
- sól (1 łyżek deserowych)
- mięso mielone (500 gramów)
- groszek zielony (250 gramów)
- masło sklarowane (25 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- kolendra (2 łyżek deserowych)
- imbir sproszkowany (1 łyżek deserowych)
- chili (0,5 łyżek deserowych)
- garam masala (1 łyżek deserowych)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę połączyć z proszkiem i solą(1 łyżeczka), dodać sklarowane masło(25g), wlać jogurt i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulki o średnicy 2 cm. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą kulkę na placek o średnicy 15 cm, a następnie przekroić go na połowę.
Nadzienie: oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle, na złoty kolor. Dodać mielone mięso i zielony groszek, wsypać kolendrę, imbir, chili i garam masala. Wymieszać i smażyć 5 minut. Posolić podlać woda, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Ostudzić.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą, ciasto złożyć na pół i zlepić, formując pierożki. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać.
Nadzienie: oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle, na złoty kolor. Dodać mielone mięso i zielony groszek, wsypać kolendrę, imbir, chili i garam masala. Wymieszać i smażyć 5 minut. Posolić podlać woda, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Ostudzić.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą, ciasto złożyć na pół i zlepić, formując pierożki. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób