w ,

Curry z zająca lub królika

Składniki:

  • zając (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • jagody jałowca (4 sztuk)
  • liść laurowy (2 sztuk)
  • kminek (0.25 łyżek deserowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • imbir (0.5 łyżek deserowych)
  • pieprz czarny (0,5 łyżek deserowych)
  • chili (0.25 łyżek deserowych)
  • papryka (0.25 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0.25 łyżek deserowych)
  • sól (0.5 łyżek deserowych)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić.
2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając.
3. Podzielone na kawałki mięso zająca lub królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy.
4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek.
5. Wsypać imbir, pieprz, chlli, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje.
6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić.
7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody).
8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować.
9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną ; pietruszką.
10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko i sałatkę ż ogórków RAITĘ
Proporcja dla 3-4 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Barszcz czerwony ze śliwką i uszkami

Masa marcepanowa