w

Kura po kaszubsku (danie weselne)

Składniki:

  • kura (1 sztuk)
  • włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (0.8 kostek)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • żółtko (4 sztuk)
  • ryż (2 szklanek)
  • mleko (1.5 szklanek)

Przygotowanie:

Dużą kurę oskubaną, wyczyszczoną i umytą zalać gorącą wodą i dodać pokrajaną porcję włoszczyzny bez kapusty oraz przypieczoną na blasze cebulę w plastrach. Po ugotowaniu kurę podzielić na porcje. Przyrządzić sos. Masło stopić w rondlu(0.7 kostki), dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok cytrynowy, cukier oraz śmietanę. Rondel postawić na małym ogniu i gotować – mieszając- przez kilka minut, po czym dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, odstawić z ognia, wymieszać, lekko osolić. Ugotować ryż na sypko. Do dużej ilości zimnej wody wsypać umyty ryż, doprowadzić do wrzenia i zaraz wylać na sito, przelewając zimną wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać wrzącym mlekiem, osolić i włożyć masło(1 łyżka). Postawić na bardzo małym ogniu, czekając, aż płyn wsiąknie (ok. 20 min). Potem zdjąć z ognia i owinąć kocem do czasu podania na stół. Na dużym półmisku ułożyć pośrodku porcje kury, a naokoło – wieniec z ryżu. Kurę polać częścią sosu. Ryż udekorować sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi śliwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu. Resztę sosu podać w sosjerce.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Beach Peach

Surówka z ogródka