Składniki:
- kura (1 sztuk)
- włoszczyzna bez kapusty (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- masło (0.8 kostek)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- śmietana (0.5 szklanek)
- żółtko (4 sztuk)
- ryż (2 szklanek)
- mleko (1.5 szklanek)
Przygotowanie:
Dużą kurę oskubaną, wyczyszczoną i umytą zalać gorącą wodą i dodać pokrajaną porcję włoszczyzny bez kapusty oraz przypieczoną na blasze cebulę w plastrach. Po ugotowaniu kurę podzielić na porcje. Przyrządzić sos. Masło stopić w rondlu(0.7 kostki), dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok cytrynowy, cukier oraz śmietanę. Rondel postawić na małym ogniu i gotować – mieszając- przez kilka minut, po czym dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, odstawić z ognia, wymieszać, lekko osolić. Ugotować ryż na sypko. Do dużej ilości zimnej wody wsypać umyty ryż, doprowadzić do wrzenia i zaraz wylać na sito, przelewając zimną wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać wrzącym mlekiem, osolić i włożyć masło(1 łyżka). Postawić na bardzo małym ogniu, czekając, aż płyn wsiąknie (ok. 20 min). Potem zdjąć z ognia i owinąć kocem do czasu podania na stół. Na dużym półmisku ułożyć pośrodku porcje kury, a naokoło – wieniec z ryżu. Kurę polać częścią sosu. Ryż udekorować sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi śliwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób