Składniki:
- mięso wieprzowe z kością (250 gramów)
- kasza perłowa (30 gramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- ziemniak (750 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- zielenina (według uznania)
- śmietana (1 szklanek)
Przygotowanie:
Mięso umyć, opłukać włożyć do wrzącej wody( 1,5l) i zagotować. Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, a gdy mięso będzie już na wpół ugotowane, wsypać ją do rosołu i dalej razem gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać , umyć, zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Kiedy mięso czy podroby są już miękkie, wyjąć je i pokroić, a do wywaru dodać ziemniaki i włoszczyznę. Uzupełnić wrzącą wodą i dalej gotować aż ziemniaki będą miękkie około 20 minut.Dodać pokrojone mięso, podprawić zupę śmietaną lub tłuszczem, do smaku dodać soli i szczyptę pieprzu, na każdy talerz dodać po szczypcie koperku i pietruszki. Można podawać z pieczywem
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
7 osób