w ,

Krupnik na podrobach z ziemniakami

Składniki:

  • mięso wieprzowe z kością (250 gramów)
  • kasza perłowa (30 gramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • ziemniak (750 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • zielenina (według uznania)
  • śmietana (1 szklanek)

Przygotowanie:

Mięso umyć, opłukać włożyć do wrzącej wody( 1,5l) i zagotować. Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, a gdy mięso będzie już na wpół ugotowane, wsypać ją do rosołu i dalej razem gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać , umyć, zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Kiedy mięso czy podroby są już miękkie, wyjąć je i pokroić, a do wywaru dodać ziemniaki i włoszczyznę. Uzupełnić wrzącą wodą i dalej gotować aż ziemniaki będą miękkie około 20 minut.Dodać pokrojone mięso, podprawić zupę śmietaną lub tłuszczem, do smaku dodać soli i szczyptę pieprzu, na każdy talerz dodać po szczypcie koperku i pietruszki. Można podawać z pieczywem

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

7 osób

Pizza z papryka i oliwkami

Sos grecki