w ,

Kotlety Pożarskiego

Składniki:

  • filety z piersi kurczaka (500 gramów)
  • bułki czerstwe (2 sztuk)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • masło (8 łyżek stołowych)
  • jajka (1 sztuk)
  • żółtka (1 sztuk)
  • bułka tarta (5 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, 3 łyżkami masła, sola oraz pieprzem i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na maśle, na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym puree lub fasolka szparagową polana stopionym masłem.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

6 osób

Ryba faszerowana grzybami

Kotlety w panierce z chili z ziemniakami