Składniki:
- filety z piersi kurczaka (500 gramów)
- bułki czerstwe (2 sztuk)
- mleko (0,5 szklanek)
- masło (8 łyżek stołowych)
- jajka (1 sztuk)
- żółtka (1 sztuk)
- bułka tarta (5 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso bardzo drobno posiekać lub zmielić. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, 3 łyżkami masła, sola oraz pieprzem i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotleciki o grubości do 3-4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na maśle, na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na małym ogniu przez kilka minut. Podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym puree lub fasolka szparagową polana stopionym masłem.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
6 osób