Składniki:

  • śmietana (200 mililitrów)
  • masło (30 gramów)
  • czekolada deserowa (250 gramów)
  • czekolada gorzka (250 gramów)
  • koniak (2 łyżek stołowych)
  • kuwertura czekoladowa (100 gramów)
  • masło roslinne (0,5 łyżek deserowych)
  • cukier puder (według uznania)
  • wiórki czekoladowe jasne (według uznania)
  • wiórkie czekoladowe ciemne (według uznania)
  • kakao (według uznania)

Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z masłem. Zdjąć z ognia i dodać połamana czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać koniak, wymieszać i przelać do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na noc. Z plastycznej masy uformować różnego kształtu pralinki.
Kuwerturę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło roślinne i udekorować pralinki lub obtoczyć je w kakao.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Sałatka z ryżem i tofu

Baranina z rzodkwią