Składniki:
- śmietana (200 mililitrów)
- masło (30 gramów)
- czekolada deserowa (250 gramów)
- czekolada gorzka (250 gramów)
- koniak (2 łyżek stołowych)
- kuwertura czekoladowa (100 gramów)
- masło roslinne (0,5 łyżek deserowych)
- cukier puder (według uznania)
- wiórki czekoladowe jasne (według uznania)
- wiórkie czekoladowe ciemne (według uznania)
- kakao (według uznania)
Przygotowanie:
Zagotować śmietanę z masłem. Zdjąć z ognia i dodać połamana czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać koniak, wymieszać i przelać do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na noc. Z plastycznej masy uformować różnego kształtu pralinki.
Kuwerturę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło roślinne i udekorować pralinki lub obtoczyć je w kakao.
Kuwerturę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło roślinne i udekorować pralinki lub obtoczyć je w kakao.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób