Składniki:
- kaszka krakowska (1 szklanek)
- mleko (0.5 litrów)
- masło (2 łyżek stołowych)
- jajko (5 sztuk)
- rodzynki (15 dekagramów)
- cukier puder (0.75 szklanek)
- konfitura z wiśni (według uznania)
- wanilia w laskach (0.5 sztuk)
Przygotowanie:
Kaszkę krakowską „zatrzeć” z jajkiem (czyli wymieszać kaszkę z jajkiem i wysuszyć), zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem masła i rozciętej wanilii. Przez chwilę kaszkę gotować na małym ogniu,nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekać ją w przykrytym garnku,przez około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku, kaszka bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszkę po wypieczeniu ostudzić,wyjąć wanilię. Utrzeć 4 surowe żółtka z cukrem „na puch”. Utarte żółtka dodać do kaszki, wrzucić 10-15 dag rodzynek,a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek. Tak przygotowaną kaszkę przełożyć do wysmarowanego masłem rondla(formy) i ponownie wypiec w średnio nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Wypieczoną kaszkę przełożyć na okrągły półmisek,posypać cukrem pudrem i podawać ozdobioną konfiturą z wiśni. (Podobno tak właśnie przyrządzano kaszkę krakowską na dworze Anny Jagiellonki,polecana jako rdzenie polski deser).
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób