w ,

Kaszka krakowska z rodzynkami zwana

Składniki:

  • kaszka krakowska (1 szklanek)
  • mleko (0.5 litrów)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • jajko (5 sztuk)
  • rodzynki (15 dekagramów)
  • cukier puder (0.75 szklanek)
  • konfitura z wiśni (według uznania)
  • wanilia w laskach (0.5 sztuk)

Przygotowanie:

Kaszkę krakowską „zatrzeć” z jajkiem (czyli wymieszać kaszkę z jajkiem i wysuszyć), zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem masła i rozciętej wanilii. Przez chwilę kaszkę gotować na małym ogniu,nie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, wypiekać ją w przykrytym garnku,przez około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku, kaszka bowiem nie powinna się w czasie wypiekania przyrumienić. Kaszkę po wypieczeniu ostudzić,wyjąć wanilię. Utrzeć 4 surowe żółtka z cukrem „na puch”. Utarte żółtka dodać do kaszki, wrzucić 10-15 dag rodzynek,a następnie bardzo sztywno ubitą pianę z 4 białek. Tak przygotowaną kaszkę przełożyć do wysmarowanego masłem rondla(formy) i ponownie wypiec w średnio nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Wypieczoną kaszkę przełożyć na okrągły półmisek,posypać cukrem pudrem i podawać ozdobioną konfiturą z wiśni. (Podobno tak właśnie przyrządzano kaszkę krakowską na dworze Anny Jagiellonki,polecana jako rdzenie polski deser).

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Borowiki w solance

Serce wołowe w potrawce winnej