Składniki:
- jabłka obrane (3 sztuk)
- sok i skórka starta z cytryny (1 sztuk)
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- rodzynki (100 gramów)
- ser ricotta (250 gramów)
- mleko (150 mililitrów)
- cukier (100 gramów)
- masło stopione (125 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- cukier puder (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wymieszać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka z sokiem i skórką z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą oraz rodzynkami. Mikserem ubić ser, mleko, cukier i jajka. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i jabłka, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
12 osób