w , ,

Jabłkowe babeczki z rodzynkami i serem ricotta

Składniki:

  • jabłka obrane (3 sztuk)
  • sok i skórka starta z cytryny (1 sztuk)
  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • rodzynki (100 gramów)
  • ser ricotta (250 gramów)
  • mleko (150 mililitrów)
  • cukier (100 gramów)
  • masło stopione (125 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier puder (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wymieszać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka z sokiem i skórką z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą oraz rodzynkami. Mikserem ubić ser, mleko, cukier i jajka. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i jabłka, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

12 osób

Tortowe ciasto czekoladowe

Szpinak