Składniki:
- mąka (1,5 szklanek)
- cukier (0,75 szklanek)
- jajka (3 sztuk)
- napój pomarańczowy – gazowany (0,75 szklanek)
- olej (90 mililitrów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- jabłka (5 sztuk)
- cukier puder (1 szklanek)
- żółtka (3 sztuk)
- serek homogenizowany (2 sztuk)
- masło (1 kostek)
- żelatyna (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Mieszając dodawać kolejno: żółtka(3), mąkę z proszkiem do pieczenia, napój, olej i kakao.
Obrane jabłka pokroić w ósemki. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, wylać gładkie ciasto, ułożyć na nim cząstki jabłek. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać stopniowo żółtka(3), serek(2 kubeczki) i na koniec letnią żelatynę. Krem rozsmarować równomiernie na wystudzonym cieście. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Obrane jabłka pokroić w ósemki. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, wylać gładkie ciasto, ułożyć na nim cząstki jabłek. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać stopniowo żółtka(3), serek(2 kubeczki) i na koniec letnią żelatynę. Krem rozsmarować równomiernie na wystudzonym cieście. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób