w ,

Jabłecznik z kakao i serkiem

Składniki:

  • mąka (1,5 szklanek)
  • cukier (0,75 szklanek)
  • jajka (3 sztuk)
  • napój pomarańczowy – gazowany (0,75 szklanek)
  • olej (90 mililitrów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • kakao (2 łyżek stołowych)
  • jabłka (5 sztuk)
  • cukier puder (1 szklanek)
  • żółtka (3 sztuk)
  • serek homogenizowany (2 sztuk)
  • masło (1 kostek)
  • żelatyna (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Mieszając dodawać kolejno: żółtka(3), mąkę z proszkiem do pieczenia, napój, olej i kakao.
Obrane jabłka pokroić w ósemki. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, wylać gładkie ciasto, ułożyć na nim cząstki jabłek. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać stopniowo żółtka(3), serek(2 kubeczki) i na koniec letnią żelatynę. Krem rozsmarować równomiernie na wystudzonym cieście. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

15 osób

Poziomka

Biszkopt nadziewany owocami