w

Flądra w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • filet z flądry (8 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • sok z pomarańczy (1 sztuk)
  • żółtka (2 sztuk)
  • woda (3 łyżek stołowych)
  • masło (150 gramów)
  • sól (według uznania)
  • cayenne (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytry¬ny i pozostaw na 10 minut. Sok i cząstki pomarańczy podgrzej na wolnym ogniu w małym naczyniu. Żółtko roztrzep z wodą, połącz z masłem lub margaryną i wlej do soku. Mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje. Filety z flądry przełóż do dużego szerokiego naczynia, posól, dodaj cayenne, polej sosem pomarańczowym. Na najniższej temperaturze duś pod przykryciem przez 10 minut.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Tropical cocktail

Wołowina duszona z rzepą