Składniki:
- filet z flądry (8 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- sok z pomarańczy (1 sztuk)
- żółtka (2 sztuk)
- woda (3 łyżek stołowych)
- masło (150 gramów)
- sól (według uznania)
- cayenne (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytry¬ny i pozostaw na 10 minut. Sok i cząstki pomarańczy podgrzej na wolnym ogniu w małym naczyniu. Żółtko roztrzep z wodą, połącz z masłem lub margaryną i wlej do soku. Mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje. Filety z flądry przełóż do dużego szerokiego naczynia, posól, dodaj cayenne, polej sosem pomarańczowym. Na najniższej temperaturze duś pod przykryciem przez 10 minut.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób