w ,

Flaczki Baranie

Składniki:

  • flaczki baranie (500 gramów)
  • cebula (3 sztuk)
  • warzywa mieszane (800 gramów)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • tłuszcz od szynki (100 gramów)
  • ser (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • imbir (według uznania)
  • listek laurowy (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą,gotować.Flaki oczyścić bardzo dokładnie umyć i obgotować we wrzącej osolonej wodzie.
Odcedzić włożyć do wrzącego wywaru z warzywami, osolić i ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru flaki i warzywa, a gdy wystygną, pokroić równo w makaroniki. Tłuszcz od szynki posiekać , stopić i lekko podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebulki. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, wsypać mąkę na patelnię i podsmażyć na jasnozłoty kolor ciągle mieszać gdyż może się przypalić, wymieszać z flakami i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wywaru , przyprawy korzenne oraz utarty na tarce czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Włożyć na półmisek, posypać serem.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

8 osób

Babka ziemniaczana z mięsem

Zielone masło