Składniki:
- flaczki baranie (500 gramów)
- cebula (3 sztuk)
- warzywa mieszane (800 gramów)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- czosnek (3 ząbki)
- tłuszcz od szynki (100 gramów)
- ser (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- ziele angielskie (według uznania)
- imbir (według uznania)
- listek laurowy (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą,gotować.Flaki oczyścić bardzo dokładnie umyć i obgotować we wrzącej osolonej wodzie.
Odcedzić włożyć do wrzącego wywaru z warzywami, osolić i ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru flaki i warzywa, a gdy wystygną, pokroić równo w makaroniki. Tłuszcz od szynki posiekać , stopić i lekko podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebulki. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, wsypać mąkę na patelnię i podsmażyć na jasnozłoty kolor ciągle mieszać gdyż może się przypalić, wymieszać z flakami i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wywaru , przyprawy korzenne oraz utarty na tarce czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Włożyć na półmisek, posypać serem.
Odcedzić włożyć do wrzącego wywaru z warzywami, osolić i ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru flaki i warzywa, a gdy wystygną, pokroić równo w makaroniki. Tłuszcz od szynki posiekać , stopić i lekko podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebulki. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, wsypać mąkę na patelnię i podsmażyć na jasnozłoty kolor ciągle mieszać gdyż może się przypalić, wymieszać z flakami i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wywaru , przyprawy korzenne oraz utarty na tarce czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Włożyć na półmisek, posypać serem.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
8 osób