Składniki:
- mąka (2 szklanek)
- cukier (2 łyżek stołowych)
- soda (1 szczypta)
- sól (1 szczypta)
- jajka (2 sztuk)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- olej (według uznania)
- serek waniliowy (1 sztuk)
- owoce sezonowe (według uznania)
- śmietana bita (według uznania)
- mleko (3 szklanek)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i sól wymieszać. wbić jajka, wlać mleko i łyżkę oleju, wymieszać na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać olej i łyżką wazową wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron rumiane naleśniki. Posmarować je serkiem waniliowym, obłożyć owocami, złożyć i każdy udekorować owocami oraz kleksem bitej śmietany.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób