Składniki:
- masło (250 gramów)
- cukier (450 gramów)
- cukier (6 łyżek stołowych)
- jajka (4 sztuk)
- mąka (400 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- mleko (275 mililitrów)
- winogron bez pestek (1,25 kilogramów)
- budyń waniliowy (2 sztuk)
- galaretka (jasna) (2 sztuk)
- sok jabłkowy (0,5 litrów)
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z 250g cukru, kolejno dodając jajka. Następnie dodawać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 75 ml mleka. Przełożyć ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.35 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Oczyścić 1 kilogram winogron.
wymieszać budyń z 6 łyżkami cukru i 100 ml mleka. Zagotować 100 ml mleka, wlać rozrobiony budyń, mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę. Od razu budyń wyłożyć na ciasto. Ułożyć na nim winogrona i lekko docisnąć.
Wymieszać galaretki z sokiem jabłkowym (z kartonu). Mieszając, zagotować. Lekko przestudzoną polać winogrona na cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Oczyszczone, jeszcze wilgotne 250g winogron obtoczyć w 200g cukru i ułożyć na cieście.
Oczyścić 1 kilogram winogron.
wymieszać budyń z 6 łyżkami cukru i 100 ml mleka. Zagotować 100 ml mleka, wlać rozrobiony budyń, mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę. Od razu budyń wyłożyć na ciasto. Ułożyć na nim winogrona i lekko docisnąć.
Wymieszać galaretki z sokiem jabłkowym (z kartonu). Mieszając, zagotować. Lekko przestudzoną polać winogrona na cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Oczyszczone, jeszcze wilgotne 250g winogron obtoczyć w 200g cukru i ułożyć na cieście.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
20 osób