w ,

Ciasto z budyniem, winogronem i galaretką

Składniki:

  • masło (250 gramów)
  • cukier (450 gramów)
  • cukier (6 łyżek stołowych)
  • jajka (4 sztuk)
  • mąka (400 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • mleko (275 mililitrów)
  • winogron bez pestek (1,25 kilogramów)
  • budyń waniliowy (2 sztuk)
  • galaretka (jasna) (2 sztuk)
  • sok jabłkowy (0,5 litrów)

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z 250g cukru, kolejno dodając jajka. Następnie dodawać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z 75 ml mleka. Przełożyć ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.35 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Oczyścić 1 kilogram winogron.
wymieszać budyń z 6 łyżkami cukru i 100 ml mleka. Zagotować 100 ml mleka, wlać rozrobiony budyń, mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę. Od razu budyń wyłożyć na ciasto. Ułożyć na nim winogrona i lekko docisnąć.
Wymieszać galaretki z sokiem jabłkowym (z kartonu). Mieszając, zagotować. Lekko przestudzoną polać winogrona na cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Oczyszczone, jeszcze wilgotne 250g winogron obtoczyć w 200g cukru i ułożyć na cieście.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

20 osób

kus kus z ziołami

Golden Tang