Składniki:

  • mięso wołowe (250 gramów)
  • ziemniaki (250 gramów)
  • kapusta (300 gramów)
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • marchewka (2 sztuk)
  • buraki czerwone (2 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • pieczarki (50 gramów)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • kwas buraczany (1 szklanek)
  • czosnek (2 ząbki)
  • śmietana (0,25 szklanek)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić. Umyte, osuszone mięso pokroić w kawałki, przełożyć do garnka i zalać 1,5 szklanki wody. Dodać pokrojone w słupki marchewki i pietruszkę, poszatkowaną kapustę, liść laurowy, sól oraz kilka ziaren pieprzu.
Pokrojone buraki dusić na maśle razem z pokrojona w talarki cebula, podlewając wywarem. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Gotować, aż będą miękkie. Zupę połączyć z burakami i kwasem buraczanym. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę oraz posiekany czosnek i zagotować.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa chińska curry

Zupa hinduski chłodnik