Składniki:
- mięso wołowe (250 gramów)
- ziemniaki (250 gramów)
- kapusta (300 gramów)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- cebula (2 sztuk)
- masło (1 łyżek stołowych)
- marchewka (2 sztuk)
- buraki czerwone (2 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- pieczarki (50 gramów)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- kwas buraczany (1 szklanek)
- czosnek (2 ząbki)
- śmietana (0,25 szklanek)
- liść laurowy (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić. Umyte, osuszone mięso pokroić w kawałki, przełożyć do garnka i zalać 1,5 szklanki wody. Dodać pokrojone w słupki marchewki i pietruszkę, poszatkowaną kapustę, liść laurowy, sól oraz kilka ziaren pieprzu.
Pokrojone buraki dusić na maśle razem z pokrojona w talarki cebula, podlewając wywarem. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Gotować, aż będą miękkie. Zupę połączyć z burakami i kwasem buraczanym. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę oraz posiekany czosnek i zagotować.
Pokrojone buraki dusić na maśle razem z pokrojona w talarki cebula, podlewając wywarem. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Gotować, aż będą miękkie. Zupę połączyć z burakami i kwasem buraczanym. Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę oraz posiekany czosnek i zagotować.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób