w ,

Babka kawowa

Składniki:

  • mąka pszenna (200 gramów)
  • mąka ziemniaczana (200 gramów)
  • jajka (4 sztuk)
  • masło (200 gramów)
  • cukier (200 gramów)
  • kawa rozpuszczalna (2 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (1-2 łyżek deserowych)
  • olejek waniliowy (1 sztuk)

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, a masło zetrzeć na tarce (do osobnego naczynia). Do masła powoli dodawać masę jajeczna, cały czas miksując. Dodać mąkę wraz z proszkiem i cały czas mieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać olejek waniliowy, a do drugiej kawę rozpuszczona w odrobinie wody.
Do formy wylać najpierw jasną masę, a na nią ciemną. Delikatnie zamieszać widelcem, aby powstał marmurek.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

12 osób

Czerwona kapusta z ryżem

Sałatka z łososiem