Składniki:
- mąka pszenna (200 gramów)
- mąka ziemniaczana (200 gramów)
- jajka (4 sztuk)
- masło (200 gramów)
- cukier (200 gramów)
- kawa rozpuszczalna (2 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (1-2 łyżek deserowych)
- olejek waniliowy (1 sztuk)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, a masło zetrzeć na tarce (do osobnego naczynia). Do masła powoli dodawać masę jajeczna, cały czas miksując. Dodać mąkę wraz z proszkiem i cały czas mieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać olejek waniliowy, a do drugiej kawę rozpuszczona w odrobinie wody.
Do formy wylać najpierw jasną masę, a na nią ciemną. Delikatnie zamieszać widelcem, aby powstał marmurek.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać olejek waniliowy, a do drugiej kawę rozpuszczona w odrobinie wody.
Do formy wylać najpierw jasną masę, a na nią ciemną. Delikatnie zamieszać widelcem, aby powstał marmurek.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
12 osób