w , ,

Babeczki z miodem i tymiankiem

Składniki:

  • mąka (150 gramów)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • tymianek posiekany (1 łyżek stołowych)
  • migdały posiekane (100 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • miód płynny (125 gramów)
  • cukier brązowy (70 gramów)
  • masło miękkie (90 gramów)
  • mleko (1 szklanek)

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i tymiankiem. Mikserem ubić jajka z miodem, 3 łyżkami cukru, masłem i mlekiem. stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Posypać pozostałym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i podawać.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

12 osób

Shiitake z orzeszkami laskowymi

Keks na białkach