Składniki:
- mąka (150 gramów)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- tymianek posiekany (1 łyżek stołowych)
- migdały posiekane (100 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- miód płynny (125 gramów)
- cukier brązowy (70 gramów)
- masło miękkie (90 gramów)
- mleko (1 szklanek)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, migdałami i tymiankiem. Mikserem ubić jajka z miodem, 3 łyżkami cukru, masłem i mlekiem. stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Posypać pozostałym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i podawać.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
12 osób