Składniki:
- czekolada biała połamana (125 gramów)
- mleko (1 szklanek)
- mąka (250 gramów)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- sól (1 szczypta)
- żurawina suszona (150 gramów)
- wiórki kokosowe (50 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- cukier (100 gramów)
- olej słonecznikowy (90 mililitrów)
Przygotowanie:
Rozpuścić czekoladę z mlekiem na parze. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, żurawinami i wiórkami kokosowymi. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną czekoladę, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by ciasto wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. wyjąć z foremek i podawać.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
12 osób