w , ,

Babeczki z kokosem i żurawinami

Składniki:

  • czekolada biała połamana (125 gramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • mąka (250 gramów)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • żurawina suszona (150 gramów)
  • wiórki kokosowe (50 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (100 gramów)
  • olej słonecznikowy (90 mililitrów)

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę z mlekiem na parze. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, żurawinami i wiórkami kokosowymi. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną czekoladę, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by ciasto wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. wyjąć z foremek i podawać.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

12 osób

Pikantne koreczki

Biały barszcz