w ,

Przysmak meksykański

Składniki:

  • ser żółty twardy (10 dekagramów)
  • śmietana kwaśna (15 dekagramów)
  • dymka (10 dekagramów)
  • papryczka chili (6 dekagramów)
  • chipsy typu tortilla (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryka marynowana (1 sztuk)
  • sos salsa (200 mililitrów)

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odłożyć 2 łyżki a resztę połączyć ze śmietaną. Oczyścić i pokroić w krążki dymkę. Osączyć i pokroić w krążki papryczki chili. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego chipsy, dymkę i chili. Polać sosem śmietanowo-serowym i posypać odłożonym serem. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 200 st. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Osączyć na sitku marynowaną paprykę. Zmiksować na gładką masę i wymieszać z sosem salsa oraz cebulą. Przelać do sosjerki. Polewać nim gotowe danie z piekarnika.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Sałatka z grzybów

Drożdżówki z bakaliami