Składniki:
- ser żółty twardy (10 dekagramów)
- śmietana kwaśna (15 dekagramów)
- dymka (10 dekagramów)
- papryczka chili (6 dekagramów)
- chipsy typu tortilla (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- papryka marynowana (1 sztuk)
- sos salsa (200 mililitrów)
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odłożyć 2 łyżki a resztę połączyć ze śmietaną. Oczyścić i pokroić w krążki dymkę. Osączyć i pokroić w krążki papryczki chili. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Przełożyć do niego chipsy, dymkę i chili. Polać sosem śmietanowo-serowym i posypać odłożonym serem. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 200 st. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Osączyć na sitku marynowaną paprykę. Zmiksować na gładką masę i wymieszać z sosem salsa oraz cebulą. Przelać do sosjerki. Polewać nim gotowe danie z piekarnika.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
3 osób