Składniki:
- kura (1 sztuk)
- orzechy włoskie (40 dekagramów)
- bułka pszenna (4 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- rosół (1 szklanek)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- papryka słodka (według uznania)
Przygotowanie:
1. Dokładnie wyciśniętą bułkę wymieszać z orzechami, zemleć w maszynce 2 razy, dodać sól i pieprz. 2. Mieszając wlewać tyle rosołu, aby powstał gęsty sos, odstawić. 3. Z kury usunąć kostki, mięso pokrajać w paski, ułożyć na półmisku. 4. Połową sosu polać mięso, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. 5. Przed podaniem, całą kurę polać resztą sosu. 6. Do 1 łyżki oliwy dodać tyle papryki, aby nabrała jaskrawego czerwonego koloru, polać kurę tworząc ładny deseń. 7. Podawać dobrze ochłodzona ze świeżym pieczywem i zielona sałatą. Proporcje dla 4-6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
6 osób