Składniki:

  • kura (1 sztuk)
  • orzechy włoskie (40 dekagramów)
  • bułka pszenna (4 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • rosół (1 szklanek)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • papryka słodka (według uznania)

Przygotowanie:

1. Dokładnie wyciśniętą bułkę wymieszać z orzechami, zemleć w maszynce 2 razy, dodać sól i pieprz. 2. Mieszając wlewać tyle rosołu, aby powstał gęsty sos, odstawić. 3. Z kury usunąć kostki, mięso pokrajać w paski, ułożyć na półmisku. 4. Połową sosu polać mięso, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. 5. Przed podaniem, całą kurę polać resztą sosu. 6. Do 1 łyżki oliwy dodać tyle papryki, aby nabrała jaskrawego czerwonego koloru, polać kurę tworząc ładny deseń. 7. Podawać dobrze ochłodzona ze świeżym pieczywem i zielona sałatą. Proporcje dla 4-6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

6 osób

Dieta w przewlekłej niewydolności układu krążenia

Łososiowa galaretka