Składniki:

  • kotleciki jagnięce z kostką (12 sztuk)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • bakłażan (1 sztuk)
  • cukinia (1 sztuk)
  • pomidor (1 sztuk)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • listki bazylii (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyty, osuszony bakłażan pokroić w plastry i oprószyć solą. Oczyszczona cukinie pokroić w plastry. Oczyszczona paprykę pokroić w ćwiartki. Warzywa oprószyć pieprzem, skropić oliwą i upiec na ruszcie.
Opłukane kotlety osuszyć, oczyścić, zostawiając warstwę tłuszczu. Z końcówek kości zeskrobać mięso i błony. Lekko zbić tłuczkiem i wyrównać. Oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować oliwą. Piec na mocno rozgrzanym grillu 4 minuty z każdej strony tak, aby mięso pozostało w środku lekko różowe.
Kotleciki ustawić kostkami do góry. podawać z pieczonymi warzywami i świeżym pomidorem, pokrojonym w ćwiartki, posypanym listkami bazylii.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Kolorowe szaszłyki

Chrupiący omlet