Składniki:

  • Cynamon (według uznania)
  • kminek (według uznania)
  • pieprz jamajski (według uznania)
  • pieprz Cayenne (według uznania)
  • papryka ostra (według uznania)
  • pieprz turecki (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • czosnek (1 sztuk)
  • przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • oliwa z oliwek (0.75 mililitrów)
  • sól (według uznania)
  • pomidor koktajlowy (według uznania)
  • baranina bez kości (1 kilogramów)

Przygotowanie:

Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe. Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki. Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony. Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni.
Smacznego!!!

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

8 osób

Terrina ze szparagami

Żurek z jajkami przepiórczymi i kiełbasą