w ,

Jaja w koszulkach z jogurtem

Składniki:

  • jajka (4 sztuk)
  • jogurt naturalny (0.5 litrów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • ocet (1 łyżek deserowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • papryka słodka (według uznania)

Przygotowanie:

1. Jogurt lub śmietanę roztrzepać, dodać czosnek i łyżeczkę octu, doprawić solą. 2. Wbijać jaja do wrzącej posolonej i lekko zakwaszonej octem wody (uważać by żółtka się nie rozlały) 3. Gotować na średnim ogniu, aż jaja się zetną, osączyć. 4. Włożyć jaja do jogurtu. 5: Na patelni stopić masło, wymieszać z papryką (powinno być lekko zabarwione) i solą. Polać jaja jogurtem, tworząc deseń. 6. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje dla 2-4 osób.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Ryż zapiekany z warzywami i łososiem

Sałatka ziemniaczana z papryką