Składniki:
- jajka (4 sztuk)
- jogurt naturalny (0.5 litrów)
- czosnek (1 ząbki)
- ocet (1 łyżek deserowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- papryka słodka (według uznania)
Przygotowanie:
1. Jogurt lub śmietanę roztrzepać, dodać czosnek i łyżeczkę octu, doprawić solą. 2. Wbijać jaja do wrzącej posolonej i lekko zakwaszonej octem wody (uważać by żółtka się nie rozlały) 3. Gotować na średnim ogniu, aż jaja się zetną, osączyć. 4. Włożyć jaja do jogurtu. 5: Na patelni stopić masło, wymieszać z papryką (powinno być lekko zabarwione) i solą. Polać jaja jogurtem, tworząc deseń. 6. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje dla 2-4 osób.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób