w ,

Kotleciki jagniece tandoori

Składniki:

  • kotlety jagniece (12 sztuk)
  • jogurt naturalny (300 mililitrów)
  • czosnek (4 ząbki)
  • garam masala (2 łyżek stołowych)
  • kardamon w proszku (1 łyżek deserowych)
  • chili (1 łyżek deserowych)
  • szafran (1 szczypta)
  • czerwony barwnik spożywczy (5 krople)
  • sól (według uznania)
  • jogurt naturalny (300 mililitrów)
  • kolendra posiekana (1 łyżek stołowych)
  • mięta posiekana (1 łyżek stołowych)
  • chili (0,5 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Z kotlecików całkowicie usunąć tłuszcz, a kostki dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do jogurtu(300ml) dodać czosnek, garam masala, kardamon, chili(1 łyżeczka), czerwony barwnik i szafran, posolić i dobrze wymieszać.
Przygotowane kotlety włożyć do jogurtu z przyprawami i odstawić do marynowania na 1h.
Kotlety wyjąć z marynaty, ułożyć na ruszcie i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Sos: jogurt(300ml) wlać do garnka, wsypać świeże zioła i 0,5 łyżeczki chili, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu, niedopuszczając do wrzenia.
Upieczone kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Herbatka z

Cielęcina duszona z rodzynkami