Składniki:
- kotlety jagniece (12 sztuk)
- jogurt naturalny (300 mililitrów)
- czosnek (4 ząbki)
- garam masala (2 łyżek stołowych)
- kardamon w proszku (1 łyżek deserowych)
- chili (1 łyżek deserowych)
- szafran (1 szczypta)
- czerwony barwnik spożywczy (5 krople)
- sól (według uznania)
- jogurt naturalny (300 mililitrów)
- kolendra posiekana (1 łyżek stołowych)
- mięta posiekana (1 łyżek stołowych)
- chili (0,5 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Z kotlecików całkowicie usunąć tłuszcz, a kostki dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do jogurtu(300ml) dodać czosnek, garam masala, kardamon, chili(1 łyżeczka), czerwony barwnik i szafran, posolić i dobrze wymieszać.
Przygotowane kotlety włożyć do jogurtu z przyprawami i odstawić do marynowania na 1h.
Kotlety wyjąć z marynaty, ułożyć na ruszcie i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Sos: jogurt(300ml) wlać do garnka, wsypać świeże zioła i 0,5 łyżeczki chili, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu, niedopuszczając do wrzenia.
Upieczone kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem.
Przygotowane kotlety włożyć do jogurtu z przyprawami i odstawić do marynowania na 1h.
Kotlety wyjąć z marynaty, ułożyć na ruszcie i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Sos: jogurt(300ml) wlać do garnka, wsypać świeże zioła i 0,5 łyżeczki chili, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu, niedopuszczając do wrzenia.
Upieczone kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób