w , , ,

Indyjski chłodnik jogurtowo-warzywny

Składniki:

  • kalafior – mały (0,5 sztuk)
  • marchewka (2 sztuk)
  • ziemniaki (4 szklanek)
  • seler (0,5 sztuk)
  • pomidory (2 sztuk)
  • papryka (1 sztuk)
  • ogórek (1 sztuk)
  • seler naciowy (2 łodyga)
  • jogurt naturalny (1 litrów)
  • kolendra mielona (według uznania)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • kolendra – listki (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki, zblanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Oczyszczone ziemniaki, marchewkę i seler korzeniowy pokroić w kostkę, obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimna wodą i osączyć. Oczyszczone pomidory, ogórki, paprykę oraz łodygę selera naciowego drobno posiekać. Schłodzony jogurt roztrzepać widelcem, wymieszać z jarzynami. Doprawić do smaku, gałką, mielona kolendrą, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wlać do oziębionych miseczek i posypać posiekana kolendrą.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

5 osób

Jajka w cieście francuskim

Suflet serowy z kurkami