Składniki:
- kalafior – mały (0,5 sztuk)
- marchewka (2 sztuk)
- ziemniaki (4 szklanek)
- seler (0,5 sztuk)
- pomidory (2 sztuk)
- papryka (1 sztuk)
- ogórek (1 sztuk)
- seler naciowy (2 łodyga)
- jogurt naturalny (1 litrów)
- kolendra mielona (według uznania)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- kolendra – listki (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki, zblanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić. Oczyszczone ziemniaki, marchewkę i seler korzeniowy pokroić w kostkę, obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimna wodą i osączyć. Oczyszczone pomidory, ogórki, paprykę oraz łodygę selera naciowego drobno posiekać. Schłodzony jogurt roztrzepać widelcem, wymieszać z jarzynami. Doprawić do smaku, gałką, mielona kolendrą, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wlać do oziębionych miseczek i posypać posiekana kolendrą.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
5 osób