Składniki:
- masło ghee (4 łyżek stołowych)
- cebula (3 sztuk)
- baranina bez kości (0.5 kilogramów)
- jogurt naturalny (1 sztuk)
- migdały (20 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- imbir (2 łyżek deserowych)
- mięta (według uznania)
- Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
- pieprz ziarnisty (6 sztuk)
- kminek (0.5 łyżek deserowych)
- chili (0.5 łyżek deserowych)
- sól (1 łyżek deserowych)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- sok z cytryny (1 sztuk)
Przygotowanie:
1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż nabierze ciemno-złotego koloru (około 8 min.).2. Dodać baraninę r jogurt, dusić przez5 min. na średnim ogniu.3. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.4. Pastę z przypraw dodać do mięsa, zamieszać, dusić przez 5 min.5. Rondel szczelnie przykryć, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (190oC) i piec około 1 i 1/2 godz. (mięso powinno być bardzo miękkie)6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chlebkiem indyjskim NAN sałatką z ogórków RAITĄ lub SAMBAL Proporcje dla 3-4 osób
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
5 osób