w ,

Baranina moghulska

Składniki:

  • masło ghee (4 łyżek stołowych)
  • cebula (3 sztuk)
  • baranina bez kości (0.5 kilogramów)
  • jogurt naturalny (1 sztuk)
  • migdały (20 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • imbir (2 łyżek deserowych)
  • mięta (według uznania)
  • Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
  • pieprz ziarnisty (6 sztuk)
  • kminek (0.5 łyżek deserowych)
  • chili (0.5 łyżek deserowych)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • sok z cytryny (1 sztuk)

Przygotowanie:

1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż nabierze ciemno-złotego koloru (około 8 min.).2. Dodać baraninę r jogurt, dusić przez5 min. na średnim ogniu.3. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.4. Pastę z przypraw dodać do mięsa, zamieszać, dusić przez 5 min.5. Rondel szczelnie przykryć, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (190oC) i piec około 1 i 1/2 godz. (mięso powinno być bardzo miękkie)6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chlebkiem indyjskim NAN sałatką z ogórków RAITĄ lub SAMBAL Proporcje dla 3-4 osób

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

5 osób

Kalafiorowa z mięsem na rosole

Indyk z warzywami i makaronem